Ruzie om sigaret leidde tot molestatie Utrechter

(Novum) - De molestatie van een 19-jarige man in Utrecht vorige week kwam voort uit ruzie om een sigaret. De verdachten hebben dit in hun eerste verklaringen laten vastleggen. Advocaat Malou Hoekzema, die vier van de zes aangehouden verdachten verdedigt, bevestigt dit dinsdag na een bericht in het AD.

De Utrechter werd woensdagnacht belaagd in het centrum van de Domstad. Hij kreeg vuistslagen te verduren en viel. Toen hij probeerde op te staan, kreeg hij nog een klap tegen zijn hoofd en bleef hij roerloos liggen. Het slachtoffer werd met hersenletsel opgenomen in een ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie laat dinsdag weten dat zijn toestand niet meer kritiek is, maar nog wel zorgelijk.

Zes jongemannen tussen 16 en 20 jaar, afkomstig uit Doetinchem, Laag-Keppel en Gaanderen, zijn aangehouden voor de mishandeling. Ze meldden zich donderdagavond vrijwillig op het politiebureau nadat op televisie en internet beelden van toezichtcamera's waren uitgezonden. Van het zestal zit er dinsdag nog een vast. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag. De andere vijf zijn vrijgelaten, maar worden nog wel verdacht van openlijke geweldpleging.

Advocaat Hoekzema plaatst dinsdag direct haar kanttekeningen bij deze laatste verdenking. "Dat zou betekenen dat als je in een groep staat verantwoordelijk bent voor het geweld dat anderen plegen. Ook als je niets doet", merkt zij op. "Bovendien stonden sommige van mijn cliënten zo ver weg dat ze niet eens hadden kunnen ingrijpen."

Het Openbaar Ministerie wil nog niet inhoudelijk op de zaak ingaan zolang het onderzoek loopt. Volgende week donderdag bepaalt de rechter-commissaris of de verdachte die nog vast zit langer in de cel moet blijven.

Bron: Trouw

Terug naar het nieuwsoverzicht