Gorcumer ontkent rol in drugszaak

GORINCHEM - In het omvangrijke proces tegen een vermeende drugsbende uit Gorinchem en omgeving, ontkent de 42-jarige T.V. enige betrokkenheid bij de productie, verwerking en verkoop van hennep.

Justitie eiste gisteren voor de Dordtse rechtbank een celstraf van vier jaar tegen de Gorcumer. Volgens justitie gaf V. samen met G.D. leiding aan de softdrugstak van de organisatie.

V. zou betrokken zijn bij het opzetten van wietplantages in onder meer Gorinchem en Werkendam. Bij het oprollen van die kwekerijen zijn duizenden planten aangetroffen. Ook werden bijna vijftig kilo hennep en enkele vuurwapens in beslag genomen. Het proces tegen in totaal zeventien personen is dinsdag begonnen. Uitspraak op 9 juli.

Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit afgeluisterde telefoongesprekken dat de 42-jarige T.V. uit Gorinchem jarenlang betrokken was bij het opzetten van wietplantages in Nederland en België. De man ontkent pertinent en zegt er niets van te begrijpen dat hij een verdachte is in de drugszaak waar mogelijk ook zestien anderen bij betrokken zijn.

Rechter E. Schouten toonde zich gisteren enigszins verbaasd toen de 42-jarige ontkende dat hij enkele telefoongesprekken had gevoerd waarvan justitie vermoedt dat hij de boodschapper was. “Het is uw stem en uw telefoonnummer. En u heeft het duidelijk over wiet,” zei ze.

“Nee hoor, ik ben het niet geweest,” reageerde de verdachte stellig. De man meent ook dat hij nooit een telefoongesprek heeft gevoerd met ene R. over een wietplantage in het Belgische Malle. “Ik ken hem niet. Ik heb hem nooit gebeld.”

Behalve de telefoongesprekken wees officier van justitie S. Groen ook op vele getuigenverklaringen en politie-observaties waaruit zou blijken dat V. diverse malen bij wietplantages aan de slag is geweest.

Bovendien vond de politie vlak bij zijn huis een ‘hennepverwerkingsfabriek’ waar vorig jaar bij een inval bijna vijftig kilo hennep werd gevonden. V. werd voorts samen met medeverdachten G.D. en E.E. in Malle aangehouden bij een woning met een hennepkwekerij op zolder.

De Gorcumer vertelde dat de auto die hij bezit door meerdere personen wordt gebruikt en dat justitie daarom niet kon bewijzen dat hij daadwerkelijk de kwekerijen heeft bezocht. “Iedereen uit de buurt rijdt met mijn auto. Dat is heel normaal.”

Ook zouden veel van de afgeluisterde telefoongesprekken over onschuldige zaken zijn gegaan, betoogde hij. “Dat gaat allemaal niet over drugs.”

Advocate M. Hoekzema vroeg de rechters niet ‘door de gekleurde bril’ te kijken ‘die justitie heeft opgezet’. “Het OM heeft een ruime fantasie over het invullen van de betekenis van de telefoontaps.”

Groen meent daarentegen dat het ondanks het gebruik van codetaal ‘duidelijk’ is dat V. met anderen over de drugshandel sprak. “De verdachte kan geen bevredigende uitleg geven over een hoop telefoontjes.”

Volgens haar meldden getuigen dat V. met zijn compagnon G.D. leiding gaf aan de wietplantages. Hoekzema wees er op dat enkele getuigen hun verklaringen hebben genuanceerd of ingetrokken. Een aantal vrouwen ontkent nu dat ze in opdracht van V. hennepplanten knipten en dat ze van hem hun loon kregen. Aanvankelijk hadden ze de politie verteld dat dit het geval was.

Volgens de raadsvrouwe zeiden de vrouwen dat ze door de politie onder druk zijn gezet om belastende verklaringen tegen de verdachte af te leggen.

Bron: AD.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht