Forse kritiek supersnelrecht

UTRECHT - Utrechtse advocaten hebben forse kritiek op het supersnelrecht dat het Openbaar Ministerie inzet om misdragingen tijdens oud en nieuw te bestraffen. Volgens onder andere mr. F. Weijzen en mr. M. Hoekzema gaat het OM voorbij aan de rechten van verdachten. Die zouden onterecht lang in de cel zijn vastgehouden en het OM leverde rammelende dossiers af.

In een geval kregen de advocaten het gelijk aan hun zijde van politierechter mr. J. Krol. In de overige zaken vond de rechter dat het OM volstrekt in het gelijk stond. Het OM had van te voren al aangekondigd dat de verdachten hoe dan ook tot de zitting in verzekering werden gesteld.

In de zaak tegen een 19-jarige nitraatbommengooier uit Hooglanderveen oordeelde Krol dat deze verdachte onterecht te lang in verzekering was gesteld. Normaal gesproken mogen verdachten als het onderzoek in hun zaak is afgerond de rechtzaak in vrijheid afwachten. Nu bleven alle verdachten van strafbare feiten die op de snelrechtzitting werden gebracht, vanaf hun aanhouding vastzitten. Advocaat mr. G. Speelman trok in deze zaak een vergelijking met het weekendarrangement.

Het gerechtshof in Arnhem deed eind vorig jaar uitspraak dat ook hier iemand onterecht lang had vastgezeten. De verdachte kreeg uiteindelijk een aanzienlijk lagere werkstraf opgelegd; 50 uur werkstraf en huisarrest, in plaats van de geëiste 80 uur, 2 weken voorwaardelijke celstraf en huisarrest. Ook moet hij 450 euro schadevergoeding betalen voor een door de nitraatbom vernield speelhuisje.

Volgens advocaat Weijzen maakt het OM van oudejaarsnacht een politieke speelbal. "Daar kiest het OM bewust voor. En daar wordt de kleine man in Zuilen het slachtoffer van." Kritiek die het OM verre van zich wierp.

De rechtbank behandelde gisteren acht supersnelrechtzaken. Tot zichtbare ergernis van de politierechter haperde er nogal wat aan de voorbereiding, doordat niet alle advocaten tijdig de dossiers hadden ontvangen. Daardoor moest bij drie zaken een schorsing ingelast worden. Uiteindelijk kwam het in zes zaken tot een uitspraak. Twee zaken werden voor nader onderzoek aangehouden. Zo is onduidelijk waardoor een feest in Breukelen eindigde in een schermutseling met de politie en is het in Amersfoort de vraag of een fietser bewust of onbewust tegen een auto aan kwam.

De meeste zaken hadden betrekking op bedreiging of belediging van agenten. Vast patroon waren vooral snotterende mannen die meestal (zwaar) onder invloed niet meer wisten wat ze gedaan hadden en nu vooral vol spijt en schaamte voor de rechter verschenen.

Een 38-jarige Utrechter kwam tot een emotionele uitbarsting tegen agenten toen hij voor wildplassen werd aangehouden. Zijn oom was de twee jaar geleden door een agent in Ondiep neergeschoten Rini Mulder. "Het kwam er allemaal in een keer uit", verklaarde hij.

Bron: AD

Terug naar het nieuwsoverzicht