Zaak tegen verdachte vader aangehouden

MIDDELBURG - De rechtszaak tegen de Vlissinger die afgelopen zomer zijn twee zoontjes (nu 7 en 9) voor zes maanden ontvoerde naar zijn geboorteland Algerije is aangehouden. De rechter in Middelburg besliste gisteren, op verzoek van de advocaat van de verdachte, dat de ex-schoonvader in de zaak gehoord moet worden.

Volgens de 43-jarige verdachte, sinds 1991 in Nederland, speelde de vader van zijn ex-vrouw een belangrijke rol in de ontvoering van zijn zoons. De verdachte had zijn ex-schoonvader om hulp gevraagd nadat hij van de kinderen signalen had gekregen dat ze thuis bij hun moeder 'slecht behandeld' zouden worden. Ze zouden worden geslagen en de moeder zou 'mannen mee naar huis nemen'. Toen de kinderen afgelopen zomervakantie voor drie weken bij hun vader waren, belde deze zijn ex-schoonvader in Parijs met de vraag of hij kon helpen met het vinden van een oplossing. De ex-schoonvader zou de man geadviseerd hebben om met zijn zonen naar Parijs te komen. Daarna moesten ze met z'n drieën naar Algerije. Daar zou een oplossing worden gezocht. De schoonvader kwam echter niet naar Algerije, aldus de verdachte.

De vader en jongens verbleven bij de ouders van de vader in Algiers. De jongens gingen daar naar school. In december keerde de vader terug naar Nederland, waar hij werd aangehouden. De kinderen bleven achter bij hun opa en oma. Begin februari kwam er overeenstemming binnen de familie en lukte het de moeder haar zonen op te halen. Omdat verdachte had meegewerkt aan hun terugkeer, werd hij vrijgelaten. Hij moest wel zijn Nederlandse en Algerijnse paspoorten inleveren en er werd bepaald dat de kinderen bij hun moeder moeten blijven.

De verdachte zei gisteren zijn ex-vrouw wel met rust te willen laten, maar dat zij zich ook moet houden aan de omgangsregeling. ,,Ik wil mijn kinderen niet verder duperen. Ik hou van mijn kinderen." Hij zei ook spijt te hebben van de ontvoering. De Reclassering zegt in haar rapport te twijfelen of deze spijt oprecht is en dat de kans op herhaling groot is.

Het is nog niet bekend wanneer de zaak wordt voortgezet. De verdachte blijft zolang op vrije voeten. De rechtbank stemde niet in met het verzoek van de officier van justitie om de verdachte weer vast te zetten, omdat de man zich houdt aan de voorwaarden die daaraan zijn gesteld.
De man liet na de zitting via zijn Utrechtse advocaat Sander de Korte weten zijn vrouw en kinderen niet te hebben mishandeld. Mishandeling staat ook niet in de telastlegging.

Bron: PZC

Terug naar het nieuwsoverzicht