OM wil einde maken aan wangedrag van stenengooier gemeentehuis

UTRECHT/VEENENDAAL - Tegen de 42-jarige stenengooier Evert S. uit Veenendaal heeft het Openbaar Ministerie (OM) een ISD-maatregel geëist. Met zo'n maatregel kan de verdachte twee jaar worden opgesloten en kan hij een behandeling krijgen die kans biedt op genezing. 

Begin mei sloegen bij S. de stoppen door. De gemeente Veenendaal wilde S. uit zijn woning zetten, omdat de man herhaaldelijk voor overlast zou zorgen. Ook de begeleiders die zich over de man ontfermden, wisten niet meer tot hem door te dringen. Door de uithuisplaatsing zou de Veenendaler naar de daklozenopvang in Amersfoort moeten. 

De man staat bekend als veelpleger en heeft een strafblad van 39 pagina's, zo zei de officier van justitie gisterenmiddag. 

"Ik wilde een statement maken," zegt S., als de rechter vraagt wat hem bewoog om de stenen door de ruit van het gemeentehuis te gooien. "Ik ben namelijk geen jojo. Ik laat niet met me sollen." Volgens S. wilde hij dat er iets zou gebeuren, de gemeente gaf in zijn ogen niet thuis. Zijn raadsman Sander de Korte vatte het samen: "Dit is zijn manier om aandacht te vragen." 

De officier van justitie achtte niet bewezen dat S. schuldig is aan poging tot doodslag, maar wel aan zware mishandeling. "Hij gooide met vastberadenheid en hij had kunnen weten dat het een gevaarlijke situatie zou kunnen opleveren." 

Met de ISD-maatregel hoopt het OM dat S. weer op het rechte pad komt. "Hij is nu een gevaar voor de maatschappij. Bovendien heeft hij een behoorlijke historie op het gebied van veroordelingen."

Zijn advocaat vraagt om een laatste kans voor S. Hij wil een voorwaardelijke straf met duidelijke en strenge voorwaarden. 

Uitspraak over 13 dagen. 

Bron: AD/UN

Terug naar het nieuwsoverzicht