Stenengooier stadhuis wilde niet uit huis gezet worden

VEENENDAAL - De man die begin mei het gemeentehuis van Veenendaal met stenen bekogelde, was boos omdat hij zijn huis uit zou worden gezet. De man gooide op 6 mei zeven bakstenen door drie ruiten van het gemeentehuis en miste enkele werknemers daarbij maar net. 

Hij staat vandaag voor de rechtbank in Utrecht om zich te verantwoorden voor poging tot doodslag of zware mishandeling. 

Volgens zijn advocaat Sander de Korte stuurt de aanklager aan op een ISD-maatregel voor de 42-jarige Evert S., een bekende overlastgever in Veenendaal. Met zo'n maatregel kan de rechter de verdachte twee jaar laten opsluiten als daarbij een behandeling geboden wordt die uitzicht biedt op 'genezing'. 

S. staat al sinds eind jaren '90 met enige regelmaat voor de rechter, soms voor belediging en bedreiging, dan weer voor mishandeling of diefstal. Zulke vergrijpen leveren vaak korte cel- of taakstraffen op, waardoor daders steeds weer in de fout kunnen gaan. 

BEGELEIDING

Evert S. woonde in Veenendaal onder begeleiding, maar volgens de instantie die toezicht op hem hield, was hij daar niet meer te handhaven vanwege zijn gedrag. Hij dreigde weggestuurd te worden en zijn heil weer te moeten zoeken bij de daklozenopvang in Amersfoort, waar hij al eerder ervaring mee had. Daar had S. geen zin in en daarom wilde hij zijn probleem kenbaar maken door stenen door de ruiten van het gemeentehuis te gooien. Dat hij daarbij ambtenaren maar ternauwernood miste, had hij niet voorzien. "Toen hij hoorde dat die mensen slachtofferhulp nodig hadden, is hij wel geschrokken," zegt zijn advocaat De Korte. De ambtenaren gingen overigens de volgende dag weer gewoon aan het werk. 

Volgens De Korte was zijn cliënt boos, omdat de hulpinstantie haar handen van hem wilde aftrekken. "Hij realiseert zich dat hij hulp nodig heeft, maar als hij weer dakloos wordt, lukt dat niet."

De Korte vindt twee jaar opsluiten en behandeling wat te veel van het goede. "Ik hoop dat er een voorwaardelijke ISD kan worden opgelegd met bijzondere voorwaarden, zoals verplichte begeleiding. Twee jaar is erg lang."

Bron: AD/UN

Terug naar het nieuwsoverzicht