Belager Stam werkte niet mee aan onderzoek

UTRECHT - De man die Utrechter Thomas Stam in juni vorig jaar met een plank in coma sloeg, staat morgen voor de rechtbank zonder een psychiatrisch rapport over zijn geestesgesteldheid. De 31-jarige verdachte Dennis E. heeft niet mee willen werken aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

De Woerdenaar was te bang dat hem een tbs-maatregel zou worden opgelegd als hij zich in de Utrechtse kliniek zou laten onderzoeken. Hij geeft de voorkeur aan een langere gevangenisstraf zonder behandeling. Bij een tbs-maatregel kan de behandeling jaren worden voortgezet als gevaar voor herhaling denkbaar is en de periode van opsluiting is dan onzeker.

Dennis E. bekende tijdens een vorige zitting in november vorig jaar al dat hij de toen 18-jarige student Stam na een avondje stappen bij een café in de Nobelstraat met een stuk hout had geslagen na een conflict over een fiets. E. gaf ook toe dat hij te ver was gegaan, maar dat Stam hem met rust had moeten laten. 'Dan was er niks gebeurd,'zei E. destijds.

Dennis E. kampt met een drank- en druksverslaving en heeft mogelijk een psychotische stoornis. Hij had in de gevangenis al niet meegewerkt aan een onderzoek naar een mogelijke geestelijke stoornis en werd daarom door de rechter naar het Pieter Baan Centrum (PBC) gestuurd.

E. gaf toen echter al aan geen tbs te willen en werkte in het PBC ook niet mee. Zijn advocaat Sander de Korte betreurt dat. "Er had best een straf met als voorwaarde behandeling opgelegd kunnen worden zonder dat er meteen sprake is van tbs." De Korte vreest dat zijn cliënt minstens enkele jaren celstraf tegemoet kan zien voor zijn daad.

Schadeclaim

Bovendien ligt er een forse schadeclaim van het slachtoffer op hem te wachten. De Korte zegt dat het slachtoffer een vordering van zo'n 50.000 euro zal indienen.

Nadat Thomas Stam uit coma ontwaakte, moest hij lange tijd revalideren bij de Hoogstraat in Utrecht en onderging hij eind vorig jaar nog een operatie. Naar eigen zeggen zal hij nooit meer de oude worden en staat hij nog steeds onder behandeling. 

Bron: AD

Terug naar het nieuwsoverzicht