Eis van zes jaar cel tegen plankmepper

Havoscholier deels verlamd na ruzie over fiets. 

UTRECHT - Tegen Dennis E. (32) uit Woerden is gisteren voor de rechtbank Utrecht zes jaar cel geëist voor de zware mishandeling van Thomas Stam. De toen 18-jarige havoscholier werd op 1 juli 2013 na een nachtelijke ruzie over een fiets in Utrecht in coma geslagen en is nog altijd gedeeltelijk verlamd. 

Op zitting hekelde officier Trokic het feit dat verdachte, die een verleden kent van drank- en drugsverslavingen en criminaliteit, niet mee wilde werken aan onderzoek door het Pieter Baan Centrum. Daardoor is niet vast te stellen of E. verminderd of zelfs geheel ontoerekeningsvatbaar is. 

Bovendien maakte E. tijdens de verschillende rechtszaken een onverschillige indruk. "Om deze weigerachtige houding rest mij niets anders dan een forse gevangenisstraf te eisen om recht te doen aan de ernst van het feit en de vreselijke gevolgen voor het slachtoffer", zei de openbaar aanklager. Officier Trokic vond de schadeclaim die het slachtoffer eiste geheel toewijsbaar. Daarbij gaat het om ruim 50.000 euro. Stam heeft hoge medische kosten moeten maken en zal wellicht nooit meer de oude worden. Lopen gaat nog steeds met de grootst mogelijke moeite. 

De mooie toekomst van de eindexamenkandidaat viel plots in duigen toen hij op 1 juli vorig jaar midden in de nacht op de Utrechtse Nobelstraat, vlak bij feestcafé de Kneus, ruzie kreeg met E. over een fiets. Die twist moest hij bekopen met een poging doodslag. E. heeft bekend hem met een grote palletplank van ongeveer 1 meter lang, en vol met spijkers, op zijn hoofd te hebben geslagen. Waarom hij dat precies gedaan heeft, werd ook gisteren niet duidelijk. Helder is volgens zijn advocaat, mr. Sander de Korte, wel dat hij toen onder invloed was van drugs en met name alcohol en zijn tolerantie is dan laag. "Het was niet zijn bedoeling om Thomas te doden". 

Advocaat De Korte vindt dat hooguit zware mishandeling kan worden bewezen. Hij wijst erop dat zijn cliënt allerlei stoornissen heeft en als gevolg daarvan kan ontploffen. In dit geval gebeurde dat toen hij werd beschuldigd van fietsendiefstal (naar later bleek onterecht).  

Bron: Telegraaf

Terug naar het nieuwsoverzicht