Poging brandstichting schreeuw om aandacht

Een 54-jarige bewoner van een flat aan de Laan van Vollenhove in Zeist wilde zo graag behandeld worden, dat hij op 1 november vorig jaar een poging deed zijn flat in brand te steken. 

Zijn actie was een schreeuw om aandacht, bleek gisteren bij de Utrechtse rechtbank.

De aan alcohol verslaafde bewoner draaide drie pitten van zijn gasfornuis open, sloot de ramen, verliet de woning en belde 1,5 uur later de politie en brandweer. Die rukten direct uit.

Achteraf stelde een onafhankelijk onderzoeksbureau vast dat de gaskraan tot in de eeuwigheid open had kunnen staan. De flat had nooit kunnen ontploffen. Het fornuis was stuk, waardoor er weinig gas uitkwam, en ook was er veel ventilatie. Voor de omwonenden was er dus geen gevaar.

De om aandacht smekende bewoner is dezelfde dag opgepakt en zit nog steeds vast. De 54-jarige man wil dolgraag behandeld worden.  Dat is in de ogen van zowel het Openbaar Ministerie als zijn advocaat Sander de Korte het beste. De man was al onder behandeling, maar zijn vaste begeleider haakte af vanwege bezuinigingen. Hierdoor raakte de man zijn bekende hulp en aanspreekpunt kwijt en viel hij in een diep gat, aldus zijn raadsman De Korte.

Omdat hij zo wanhopig was, besloot hij uiteindelijk een poging te doen zijn flat aan de Laan van Vollenhove in brand te steken. De man is tijdens zijn detentie in Nieuwegein psychisch onderzocht. Dit onderzoek is nog niet afgerond.

De rechtbank besloot gisteren het advies van het OM en de raadsman te volgen. De verdachte werd geschorst uit zijn voorlopige hechtenis en kan vanaf 14 maart in behandeling, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn rechtszaak. Die staat nu gepland op 8 juni. 

 

 

Bron: AD

Terug naar het nieuwsoverzicht