Geen gedwongen behandeling Amalia-aanbidder

De man (35) die op Nieuwjaarsdag bij villa Eikenhorst in Wassenaar verscheen om koning Willem-Alexander de hand te vragen van prinses Amalia, wordt niet verplicht opgenomen in een psychiatrische kliniek. Volgens het OM zou hij zich ook schuldig hebben gemaakt aan bedreiging van de Marechaussees die bij villa Eikenhorst de wacht hielden. Volgens de Haagse rechtbank is dat niet bewezen. 

Met een blik bier in zijn hand verscheen hij op 1 januari bij het hek van de koninklijke woning. Hij vertelde de aanwezige Marechaussees dat hij het blikje met Willem-Alexander wilde delen . Daarnaast was hij van plan om het staatshoofd om de hand van zijn dochter te vragen. ,,De verdachte meende dat hij voorbestemd was om met Amalia de wereld te redden”, vertelde de officier van justitie twee weken geleden aan de rechtbank.

De man uit Lelystad stond terecht omdat hij volgens het OM op Nieuwjaarsdag ook dreigende taal gesproken zou hebben tegen de Marechaussees. “Jullie moeten me fouilleren want ik zou een bomgordel en vuurwapen kunnen dragen”, zou hij gezegd hebben. De rechtbank vindt dat echter geen bedreiging.

De verdachte werd op Nieuwjaarsdag afgevoerd naar het politiebureau. Deskundigen stelden vast dat hij lijdt aan schizofrenie en grootheidswaanzin.

Juridisch is er nu geen basis om de man onder dwang te behandelen. Volgens zijn advocaat Niels Dorrestein wil de verdachte zich echter vrijwillig laten behandelen. Hij heeft zich al gemeld bij een kliniek, aldus de advocaat.

Het OM wilde dat de man opgenomen zou worden in een psychiatrische kliniek voor een gedwongen behandeling. Hij zou volledig ontoerekeningsvatbaar zijn.  

Bron: AD

Terug naar het nieuwsoverzicht