Vrijspraak verdachte mishandeling Jonas

UTRECHT - “Je staat er op de camerabeelden nogal sullig bij.” Dat zei de Utrechtse politierechter donderdag tegen de 21-jarige Achterhoeker Van der S.

Hij werd vrijgesproken van de vechtpartij die voorafging aan de zware mishandeling van Utrechter Jonas Melsert.

Melsert kreeg in augustus vorig jaar in de Schoutenstraat een kettingslot op zijn hoofd en liep ernstig hersenletsel op. Dat gebeurde tijdens de studentenintroductiedagen.

Van der S. en zijn maten zouden het met de vrienden van Melsert aan de stok hebben gekregen om een sigaret. Maar volgens Van der S. had hij niet door wat er aan de hand was. “Ik liep achter mijn vrienden en ik zag een hoop gedoe, maar ik wist niet wat er gebeurde,” vertelde hij de rechter.

Zijn raadsvrouwe M. Hoekzema wees erop dat haar cliënt met zijn handen in zijn zakken stond, toen hij door iemand anders werd geslagen. Dat staat op camerabeelden. Daarna zou hij duizelig zijn weggelopen, en niets hebben meegekregen.

De rechtszaak is voor Van der S. een principekwestie, aldus Hoekzema. Een schikking wees hij af, omdat hij weet dat hij onschuldig is. Deelname aan de pilotenopleiding kan hij wel vergeten met een strafblad. En dan is er nog zijn terminaal zieke moeder. “Ik wil dat ze trots op me kan zijn,” aldus Van der S. Trots vanwege een vrijspraak.

Volgens het OM hebben diverse betrokkenen gezegd dat Van der S. wel degelijk klappen uitdeelde bij de vechtpartij.
Hij eiste 40 uur werkstraf tegen de Achterhoeker. De rechter hechtte meer waarde aan de camerabeelden. Hij sprak de Achterhoeker vrij.

Een vriend van Van der S. werd vorig jaar al veroordeeld tot 30 maanden cel voor het slaan met het kettingslot.

Bron: AD.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht