Meesteroplichter 'Aart Taart' is niet te stoppen

Hij liet een bakker 100 kilo bonbons maken, maar betaalde niet. Hij bestelde bergen kersentaarten en verdween ermee. Tientallen winkeliers zagen dure fietsen nooit meer terug na een proefrit. De Culemborgse meesteroplichter Aart van A. werd wel betrapt en veroordeeld, maar dat hield hem niet tegen. Morgen staat hij opnieuw voor de rechter. 'Die man weet van geen ophouden', zegt een gedupeerde in het AD.

In oktober vorig jaar kreeg Arjan Bras uit Soest een mooie bestelling binnen: of hij 100 kilo bonbons kon maken. Hij zette er vier man op, werkte een week lang hard aan de bestelling en leverde keurig op tijd. Aart van A. (38) laadde de bonbons in zijn wagen en nam en passant nog een paar lekkere taarten mee. 'Zet ook maar op de rekening', zei hij bij vertrek. Alleen betaalde hij de nota van 2200 euro nooit. Hij maakte op deze manier veel meer slachtoffers onder het banketbakkersgilde, onder meer in IJsselstein, Houten, Amersfoort, Utrecht, Bakel en Nieuwegein.

Aart wordt soms gepakt en veroordeeld, maar blijft actief als de 'meesteroplichter van Culemborg' zoals hij al 15 jaar door zijn slachtoffers wordt genoemd. Nadat hij de banketbakkersbranche heeft ontdekt - de bestellingen die hij daar plaatst, verkoopt hij vermoedelijk door op markten en braderieën - gaat hij daar door het leven als 'Aart Taart'. In 2012 verlegt Aart Taart zijn werk naar de fietsenbranche. Als hij half juli na een paar weken cel weer vrijkomt, maakt hij een proefrit op een fiets van Smoes Tweewielers in Vriezeveen. Na een kwartiertje komen zoon Marco en vader Gerrit erachter dat de fiets waarschijnlijk nooit meer terugkomt.

Lange proefrit

Op internet ontdekken ze dat andere gedupeerde fietsenhandelaren een Facebookpagina hebben gemaakt om voor Aart te waarschuwen. Zelfs zijn adres in Culemborg staat erbij. Vader en zoon zoeken hem op. 'Mijn man Gerrit zei: 'Zo, dat was een lange proeftrit', maar hij bleef ontkennen', vertelt Freda Smoes. 'Toen is mijn zoon erbij gekomen. Hij heeft meteen de 200 euro die hij voor de fiets had gekregen, terugbetaald en is vervolgens meegegaan naar de pinautomaat om 500 euro te pinnen.'

Fietsenhandelaar Marco Smoes, banketbakker Arjan Bras en tientallen van hun collega's melden zich bij het TROS-programma Opgelicht om hun verhaal te doen over de man die al 15 jaar met allerlei smoesjes en mooie praatjes winkels en bedrijven leeghaalt zonder te betalen. Hij blijkt regelmatig te zijn opgepakt en veroordeeld, maar dat is geen reden voor hem om te stoppen.

Rechter

Aart Taart staat morgen weer eens voor de rechtbank. Dit keer in Arnhem op beschuldiging van zeven gevallen van verduistering, uitgesmeerd over 4 jaar. Maar uit de verhalen van gedupeerden blijkt dat hij veel vaker heeft toegeslagen. 'Als deze man op een maandag wordt vrijgelaten en dinsdag weer toeslaat, dan gaat er in dit land met de rechtspraak iets gigantisch mis', stelt banketbakker Arjan Bras.

Freda Smoes van de fietsenzaak in Vriezenveen denkt dat de man moet worden geholpen. 'Hij is ziek, ik hoop dat ze hem nu eens opnemen.' Aarts advocaat Sander de Korte is het daarmee eens. 'Het kan zo niet verder en dat begrijpt mijn client ook. We zullen aansturen op een behandeling.'

Bron: AD/UN

Terug naar het nieuwsoverzicht