Zwembadgast boos om optreden politie

Juridische stappen na 'peuterstraf'

NIEUWEGEIN - De opmerkelijk opsluiting van de piepjonge zwembadgast Adam (2) krijgt een juridisch staartje. Het Utrechtse peutertje werd onlang in de cel gezet met zijn 23-jarige broer Ilias Ahabad, die zich hinderlijk gedroeg in het Nieuwegeinse zwembad Merwestein. De woedende Ilias wil nu dat de politie zich verantwoordt voor de gevangenhouding van de koter en heeft aangifte gedaan. 

Ilias en zijn Utrechtse familie vinden het ongehoord dat de peuter slechts gehuld in nat zwembroekje zo'n drie kwartier opgesloten zat. Bovendien zou het ventje door toedoen van een van de agenten zijn gevallen, en daarbij een bebloed gezicht hebben opgelopen. Er is aangifte gedaan van wederrechtelijke vrijheidsberoving en mishandeling, zo laat hun advocaat mr. Sander de Korte aan De Telegraaf weten. 

Aanleiding voor de arrestatie op 23 juli was het herhaaldelijk weigeren om uit het water te gaan. Badmeesters hadden daarop aangedrongen omdat Ilias met Adam in het diepe was gaan zwemmen terwijl hij geen zwemvleugeltjes om had. Dat vond het zwembadpersoneel onverantwoord. Uiteindelijk moesten agenten eraan te pas komen om de man uit Tholen geboeid af te voeren. 

Het steekt de familie Ahabad dat dit onder de ogen van het 8-jarige zusje en evenoude nichtje van Ilias gebeurde. Het meest boos is men echter over het feit dat de 2-jarige peuter bij Ilias in de cel werd gezet. Volgens de politie was men daartoe genoodzaakt, omdat de kleine niet van zijn grote broer wilde worden gescheiden. Vader van de peuter, Mohammed, noemt dat grote onzin. "Hij zat daar bijna naakt in de cel. Is dat normaal? Ik wist helemaal van niets!"

Eenmaal op het politiebureau nam hij het kind over van Ilias. Vervolgens dachten agenten dat ze werden aangevallen door Mohammed. "Uit het niets werd ik gegrepen door een agent. De kleine viel op de grond en had de hele mond en hand vol bloed."

Volgens advocaat De Korte was kleine Adam compleet overstuur door alles wat er gebeurd was. "We moeten geen 2-jarigen gaan opsluiten. En al helemaal niet in zo'n kille, verouderde cellengang als in Nieuwegein."

Naast de aangiftes zijn er klachten ingediend over het optreden van de agenten. "Er moet gerechtigheid komen. De politie moet toegeven dat er fouten zijn gemaakt", stelt Mohammed. 

De politie bevestigt de aangiftes en laat weten dat de zaak momenteel onderzocht wordt door een speciale afdeling: het bureau veiligheid, integriteit en klachten. 

Bron: De Telegraaf

Terug naar het nieuwsoverzicht