Slachtoffer van plankincident eist halve ton

UTRECHT - Thomas Stam (18), die op 1 juli dit jaar op gruwelijke wijze met een één meter lange palletplank vol spijkers werd toegetakeld en wellicht nooit meer de oude wordt, eist circa 50.000 euro smartengeld van de vermoedelijke dader. 

Gisteren moest de verdachte, de 32-jarige Woerdenaar Dennis E., voorkomen. Tot een jaar of vijf geleden leidde hij een zwervend bestaan op straat, was hij drank- en drugsverslaafd en werd hij voor verschilldende fietsendiefstallen veroordeeld, zo zei zijn advocaat mr. Sander de Korte

Nu wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de brute, nachtelijke mishandeling van Thomas in de Utrechtse Nobelstraat, vlak voor feestcafé De Kneus. Er ontstond op 1 juli rond 4.00 uur een discussie over een fiets waarvan gedacht werd dat die gestolen was en door E. op straat te koop werd aangeboden. Omringd door vele getuigen moest Thomas die bemoeienis bekopen met een harde klap van een palletplank die bijna een meter lang was, en bovendien vol zat met spijkers. Deze zaten schuin in het hout. Als gevolg van de beuk lag Thomas bijna een week in coma, en is hij nog steeds gedeeltelijk verlamd. Grote vraag is of hij ooit helemaal zal herstellen. 

Vriendin

De fiets in kwestie bleek overigens niet van diefstal afkomstig. Hij was van E.'s vriendin. Volgens advocaat De Korte was E. die nacht onder invloed van drugs en met name alcohol en is zijn tolerantie dan laag. "Het was niet zijn bedoeling om Thomas te doden". 

E. keek gisteren op zitting in de rechtbank achterom naar Thomas en zei dat hetgeen er gebeurd was "spijtig was voor het slachtoffer en zijn familie", maar dat hij (het slachtoffer, red.) van zijn fiets moest afblijven. 

Juist die houding maakt volgens officier van justitie Z. Trokic dat E. grondig onderzocht moet worden. "Hij heeft een gering ziektebesef. Vindt dat het slachtoffer hem met rust had moeten laten, en voelt zich onschuldig. Het is hem aangedaan", sneerde de openbare aanklager. Hij noemde de kans op recidive op willekeurige mensen reëel, omdat E. mede vanwege het gebruik van drugs en drank snel geprikkeld en achterdochtig is. 

Het onderzoek naar zijn geestestoestand is bij gebrek aan medewerking spaak gelopen. Daarom moet E. nu grondig wroden geobserveerd door het Pieter Baan Centrum, zo bepaalde de rechtbank. 

De rechtzaak gaat op 12 februari verder. 

Bron: De Telegraaf

Terug naar het nieuwsoverzicht