Verplichte opname belager Thomas Stam

UTRECHT - De man die Utrechter Thomas Stam in juni met een plank in coma sloeg, moet naar het Pieter Baan Centrum voor een persoonlijkheidsonderzoek. Omdat hij in de gevangenis niet mee wilde werken aan een psychologisch onderzoek, moet hij daarvoor nu van de rechter verplicht worden opgenomen. 

De 18-jarige Stam, die gisteren voor het eerst een rechtszaak tegen zijn belager bijwoonde, was blij met deze beslissing, maar hij wilde er verder niks over zeggen. 

Stam was met zijn familie en een grote groep vrienden naar de rechtszaak gekomen. Het was aanvankelijk de bedoeling dat er gisteren al ingegaan zou worden op wat er die nacht bij een café in de Nobelstraat precies gebeurde waardoor Stam werd aangevallen. Ook werd een strafeis verwacht, maar dat werd uitgesteld. De rechter kon niet vaststellen of de verdachte Dennis E. (22) toerekeningsvatbaar was op het moment dat hij op Stam insloeg met een plank met spijkers erin. 

De aanklager vertelde over de drank- en drugsverslaving en een mogelijke psychotische stoornis van E., maar die had in de gevangenis geweigerd mee te werken. "Ik wil geen tbs krijgen," zei de verdachte gisteren. 

Wat er die nacht precies is gebeurd, werd gisteren nog niet helemaal duidelijk. Vaststaat wel dat de ruzie om een fiets ging. "Het was wel fout wat ik gedaan heb en ik heb er ook spijt van", zei E., terwijl hij zich tot Thomas en zijn ouders richtte. "Maar hij had me met rust moeten laten, dan was er niets gebeurd."

Bron: AD/UN

Terug naar het nieuwsoverzicht