Hogere straffen plofkraak Odijk

Afgelopen donderdag deed de Rechtbank te Utrecht uitspraak in een zaak tegen een aantal verdachten, waarvan de jongste verdachte werd bijgestaan door mr. D.C. Dorrestein. Nog niet bekend is of er hoger beroep zal worden ingesteld tegen het vonnis. Hieronder de berichtgeving over de betreffende zaak in de Telegraaf. 

De rechter heeft twee criminelen die verantwoordelijk zijn voor een poging plofkraak en een autobrand in Odijk tot acht jaar cel opgelegd. Dat is een hogere straf dan de officier van justitie aanvankelijk had geëist. De mannen hebben onder andere een groot aantal bedrijfsinbraken op hun naam staan en zijn volgens de rechter een risico voor de veiligheid. 

Het Openbaar Ministerie liet gisteren weten tevreden te zijn met de hoog uitgevallen straffen. Bij de poging plofkraak werd een auto gebruikt die in de brand vloog, waardoor er een risico was dat de gevel vlam zou vatten en de bewoners boven de bank gevaar zouden lopen. De officier van justitie liet eerder weten dat er geschokt is gereageerd op de professionele manier van werken. In totaal stonden vier verdachten terecht. De jongste dader werd veroordeeld tot twee jaar, gezien zijn leeftijd en rol in de criminele activiteiten. Eén man, verantwoordelijk voor zeven dakinbraken, heeft vijf jaar en acht maanden celstraf gekregen. Tegen de andere twee, die met name verantwoordelijk zijn voor de poging plofkraak en de autobrand in Odijk, legde de rechtbank straffen op van respectievelijk zes en acht jaar. Bij de bedrijfsinbraken gingen de mannen steeds zeer planmatig te werk, richtten ze enorme schade aan en maakten grote geldbedragen buit. Daarnaast maakten ze zich schuldig aan witwassen van het door misdrijven verkregen geld. Eén van de mannen was in het bezit van een mitrailleur met munitie en 200 gram springstof. 

Bron: Telegraaf

Terug naar het nieuwsoverzicht